Pokusi

Supravodljivi vlak i vlak baterija
Vanessa Brzić i Filip Runjić 

Vlak koji lebdi iznad magnetskih tračnica unutar sebe nosi supravodič druge  vrste (YBCO) koji zahvaljujući Meissnerovom učinku  uzrokuje levitaciju vlaka. Supravodljivost je kvantnomehanička pojava koja se ne može objasniti klasičnom fizikom.

LED demonstracijski komplet
Mario Rakić

Ovaj jednostavni uređaj trebao bi pomoći učenicima osnovnih i srednjih škola u razumijevanju važnosti znanosti (konkretno fizike) u razvoju tehnologija budućnosti. Naime, uz brojne ostale popularizacijske aktivnosti koje djelatnici našeg Instituta provode diljem Hrvatske, te uz razne manifestacije poput Festivala znanosti na kojima sudjeluju ili Otvorenog dana koji Institut organizira već godinama realiziran je i ovaj uređaj sa ciljem da u skorijoj budućnosti bude prisutan u svim školama, prvenstveno osnovnim Republike Hrvatske. Uređaj bi uz pripadajuću dokumentaciju koja se nalazi na linku ispod trebao na vrlo intuitivan način pomoći u razumijevanju kako se znanstvena istraživanja nalaze u modernim uređajima sa LED zaslonima.

Uređaj je trenutno u testnoj fazi i već je distribuiran u nekolicinu osnovnih škola. Pripadajuća dokumentacija će se konstantno poboljšavati i sve prijedloge možete uputiti autoru projekta.

Autor projekta je dr.sc. Mario Rakić (kontakt mrakic@ifs.hr), a uređaj je izrađen u elektroničkoj radionici Instituta za fiziku.

Više pročitajte na http://led.ifs.hr/

Vakuumsko zvono
Ivan Jedovnicki

vakuumsko zvono

Kako se mogu napuhati prazni baloni pomoću vakuuma? To je pravo čudo, jer se baloni pune ispod zvona, postaju sve veći, a nitko u njih ne upuhuje zrak. Odnos tlakova u balonu i u zvonu određuje da li će se balon napuhivati ili neće.