Radionice

R1 – Vakuum oko nas
Marijan Bišćan, Marko Zeman

Kroz ovu radionicu bit će predstavljen projekt Hrvatskog vakuumskog društva “Vakuum u osnovnoj i srednjoj školi” čiji cilj je uvođenje vakuumske znanosti i tehnologije u nastavu fizike i prirodoslovlja. Namjera projekta je razviti dostupan “Vakuumski komplet za demonstracijske pokuse” za primjenu u nastavi i radu sa zainteresiranim učenicima.
Učenici će u radionici samostalno izvoditi pokuse i istraživati svojstva vakuuma te različite fizikalne pojave povezane s vakuumom. Radionicu sponzorira Hrvatsko vakuumsko društvo. Radionicu će voditi Marijan Bišćan i Marko Zeman.

R2 – Čudesni svijet magneta
Mirta Herak, Krešimir Salamon

Upoznajmo magnetizam kroz ovu radionicu koja se služi Demonstracijskim kompletom za magnetizam razvijenim za potrebe škola upravo na našem Institutu. U radionici će učenici kroz niz pokusa samostalno istraživati svojstva magneta, magnetsko polje, magnetizam Zemlje i magnetska svojstva tvari. Radionicu će voditi Mirta Herak i Krešimir Salamon.

R3 – Neka bude svjetlost
Silvije Vdović, Željko Marohnić, Marko Movre

Refraction_of_light_2

Povodom Međunarodne godine svjetlosti organizirati ćemo radionicu za posjetitelje na kojoj će se upoznati s valnom i čestičnom prirodom svjetlosti, osnovnim zakonima geometrijske optike, razlaganju bijele svjetlosti na sastavne boje, laserima, spektrima, načinom na koji vidimo boje i još mnogo toga…